Blogger Layouts
TER...lalu sibuk... hati teringin..... KURUS... cantik....!!!! ( please fill form - interested n serious buyer only) CALL @ SMS : auw @ hidaya 012-4499336 , giha 016-6651152 , kama 012-5029369, Anem 017-6090873 , Maria 012-2046508, Musliha 019-3661096, Shima 019-6676650, Nurul 012-4780765, Syasya 019-2662639, C'Ani 013-3388492, Lin 019-3258628



email : pb_hidaya@yahoo.com Fax : 03-33923581 alwayz freelance @ klang valley, Selangor, putrajaya, n9, malacca, johore......

AUWpremiumbeautiful

kawan2 yg d hormati....if u all terlalu inginkan badan cantik dan sihat...sehingga kini masih tercari2 dan sudah berhabis untuk KURUS...diharap blog ini dapat membantu...AUWpremiumbeautiful sentiasa sedia untuk anda...memberi info dan berkongsi tips untuk cantik dan sihat....sememangnya berbaloi2 dan value untuk wang anda


apa2 komen amat di alu2kan.......bagi meningkatkan mutu perkhidmatan kami..........Thanxxx 4 ur support...



kurus + cantik + sihat + senyum + relaxxxx = arrrrgggggggghhh @ :) :) :)
~~~up 2 u~~~

WEBSTAGRAM

fb

AUWpremiumbeautiful™

Saturday, December 24, 2011



Kita sedia ketahui, dalam perniagaan perkhidmatan terutamanya, networking memang penting. Istilah yang selalu sangat digunakan adalah “If you are not networking, you are not working!”

Menurut buku Love is the Killer App: How to win Business oleh Tim Sanders, beliau menyebut untuk “mencintai” network kita. Maksudnya untuk benar-benar ingin membantu dan melihat orang lain berkembang. Dan bukannya semata-mata menggunakan network untuk kepentingan sendiri sahaja.
Dalam mendapat network yang berkualiti, 3 perkara penting perlu anda miliki:
Perlu berlimu
Untuk mendapatkan network yang baik, anda perlu emnunjukkan anda seorang yang berilmu. Anda perlu banyak membaca buku dalam bidang anda sendiri. Sekurang-kurangnya 1 jam setiap hari berkenaan dengan industri anda. Ilmu ini dapat dikongsikan dengan network anda.
Perlu menambahkan jaringan
Cari peluang untuk ke majlis atau network gathering. Lebih ramai orang anda jumpa, lebih banyak peluang network anda boleh dapat. Satu peringatan di sini adalah, di sesuatu majlis, jangan terlalu sibuk berpindah-pindah tempat dan mengedarkan kad bisnes anda. Fikirkan KUALITI hubungan yang anda boleh jalinkan, dan bukan sekadar KUANTITI.
Perlu punyai perasaan tolong menolong
Utamakan network anda dan bukan agenda anda terlebih dahulu. Lebih banyak bertanya dan mendengar daripada anda sahaja yang bercerita. Sebolehnya, bantu network anda tidak kira bidang apa pun, sebagai contoh, sekiranya network yang anda kenali seorang pemilik perniagaan cetakan, selepas berjumpa dan kenal, cuba dapatkan pelanggan cetakan untuknya. Anda tidak akan rugi apa-apa. Malahan, dengan mengutamakan agenda network anda, pastinya memberi kesan hubungan jangka panjang untuk anda!

So, untuk memudahkan anda melakukan network, ingat 3 perkara itu:

 Ilmu + Tambah jaringan + Tolong menolong
 = 
Network yang berkualiti!

Wednesday, December 14, 2011

jom chat ngn geng AUW PB...diskas2...sharingss2....:):)
lagik2 da dapat bonus!!! weee sonok sengihhhhh sampe ke telinga...
opssss tau2 da sampe shopping  kompleksss...amboiii manyak masyukkkk!!! haha
congrates lahhh...uolsss deserve it!!! Allah tu adil...sape USAHA dan xberALASAN...memang dapat!!!aminnnnn....berkat PERCAYA rezeki tu datang dari ALLAH...bukan...dari 'mereka' yg TAKUT dengan bayang2 sendiri...


>>>>kalau ade orang kate bole beli korset murah....belilah yang murah itu....hakikatnya...'mereka' sendiri yang merugikan mereka, dan tak senang duduk tgk orang BOLEH jual...DENGKI a.k.a JELEZZZZ....
>>>kalau orang kata barang kami punca barah...berkatalah selagi boleh anda berkata....jangan sampai anda kena SAMAN dengan company dan di tahan pulakkkk....



TAKUTTTTTTTTTTTTTTTT!!!!.....
>>>>nak dapat income $$$$$$
>>>>nak JUAL barang...." sory xminat!!!setakat income jual2 aku xrespek laaaa "....woahhhh!!! ayat!!!!
>>>>nak KONGSI ilmu untuk mencari duit tambahan...BUT...hari2 mengeluh...keje jadi KULI...doa diri sendiri kannnn.....pk lahhh sendiri....(nabil pun da BERUBAH dari despatch kpd????)
>>>>MALU la plak macam xcukup RM...aikkkk takkan lah tetiba duit jatuh dr langit nan biru, angin sepoi2 bahasa eh....hehe
>>>>LANGGAR etika kerja sebab buat side income!!! ( aikkk dok shoppingsss evryday tanpa segan silu...balik opis bising2 berkata2 "opis d langgar garuda"...bijak2..."cover" baik diri sendiri...) klu buat side income OF COURSE langgar etika VS shoppingsss, berjimba2, merepot kat bosss...baik punya etika....sgt bersyukur saya bukan dalam golongan ANDA yang berfikiran begitu....


TENGSSS geng....korang memang besttt!!! xpedulikkkk pun kata2 mereka si PENCURI impian....
alhamdulilah $$$$ yang dapat ni amat bermakna....lagik2 end of year nihhh....bajet anak2 nak school...bantuan RM100 mmg ngam2 lahhh....memang KENE tambah...sape xsayang anak2 kan!!!!


ape pun orang nak kate...
kami punya SUPERBBB plan dan strategi....
dalam masa DUA tahun....SMART n SAVE bizssss
~~~PROVEDDD~~~


Company yang kukuh...19 tahun sude....:):)
TOP MLM d Malaysia...
Bonusss kacingss automatik bank-in...x main lahh pas by hand...hihi




paling BEST 
dapat guna produk FREE....
dapat "wish" FREE....wink2..;);)
dapat gift FREE dr CDM....;);)
dapat trip FREE....
dapat ILMU FREE " no FEE to pay"....jom further study ngn geng AUW...xpayah bayar!!!wee~~~

FREE ukhwah n silaturrahim....

Sunday, December 11, 2011



Ali-`Imraan:182 

(Azab) yang demikian itu adalah disebabkan perbuatan tanganmu sendiri, dan bahwasanya Allah sekali-kali tidak menganiaya hamba-hamba-Nya.

SYUKUR ALHAMDULILAH.....
berkat sokongan dan keyakinan yang tinggi...superbbb AUWpremiumbeautiful melangkah setapak lagi bersama2....
Biarkan kata2 mereka....
Yang penuh KECEWA....
Yang penuh ALASAN...
Yang penuh ILMU KAJIAN....
Yang penuh PENDAPAT....
Yang penuh IRI HATI....
Yang penuh -ve.....

Kami tetap TEGUH bersama kumpulan 369 seperjuangan...berjuang bersama mama HOT....
~CDC samiah parman~....TQ cdm!!! jasamu d kenang!!!!



BENGKEL KECANTIKAN
"SIHAT,CANTIK,ANGGUN,MENAWAN"




congratesss kpd yg BERTUAH!!!
dan mereka yg hadir....anda semua memang HEBAT!!!


Monday, November 28, 2011



Orang yang bercita-cita dan berazam besar, selalu bertemu halangan
dan rintangan yang besar. Kebesaran halangan dan rintangan itu
adalah ukuran kecil besar sesuatu cita-cita. - HAMKA


Selain daripada kerelaan untuk berkorban, kekuatan sesuatu bangsa
juga bergantung kepada kerelaan dan kecekapan untuk bekerja. - SOEKARNO

Kehilangan milik tidak begitu penting, kehilangan kehormatan adalah
lebih parah tetapi yang paling malang ialah apabila seseorang kehilangan
keberanian. - GOETH


Senyuman adalah ibarat perhiasan batin, yang membantu mengindahkan perhiasan
lahir yang kurang cantik.
Dengan senyuman kemana pun kita pergi, bersinarlah disana cahaya
kegembiraan. Dengan senyum tiada urusan yang berat dalam dunia ini, semuanya
dapat diatasi. - HAMKA

Kesalahan menggunakan wang masih boleh diperbaiki; tetapi salah dalam
mempergunakan waktu, akan hilang selama-lamanya. - TRIMANTO

Kata-kata dari seorang sahabat yang setia dan jujur, lebih berharga daripada
harta benda yang diwarisi daripada nenek moyang. - SAYIDINA ALI ABI TALIB

Pergaulan mempengaruhi didikan otak. Pergaulan membentuk kepercayaan dan
keyakinan. Oleh itu, untuk kebersihan jiwa, hendaklah bergaul dengan
orang-orang yang berbudi, orang yang dapat kita kutip manfaat
daripadanya. - HAMKA

Mempunyai wang itu memang baik, tapi lebih baik lagi mempunyai sesuatu
yang tidak dapat dibeli dengan wang. - BUDIMAN

Tidak ada satu pun sifat yang diberikan Tuhan kepada kita yang tidak
berguna. - HAMKA

Kekayaan yang hilang boleh dikejar kembali dengan usaha dan kerja
bersungguh-sungguh. Kesihatan yang hilang boleh dikembalikan dengan
ubat-ubatan, tetapi waktu yang hilang, sekali hilang akan terus
hilang. - MARDEN O.S.

Sesiapa yang tidak sabar dengan satu perkataan, nescaya dia akan
mendengar beberapa perkataan lagi. - SAIYIDINA ALI ABI TALIB

Orang yang mempunyai seribu orang kawan, tidak seorangpun yang akan
ditemuinya. Tetapi orang yang mempunyai seorang musuh akan menemuinya
dimana-mana. - RALPH WALDO EMERSON

Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak
pada rohaninya. Apa yang dapat difikirkan menentukan apa yang
dicapai. - HAMKA

Carilah seribu sahabat dalam pergaulan kerana seribu sahabat belumlah
banyak. Jauhi seorang musuh kerana musuh yang seorang itu sudah
lebih daripada banyak. - LUKMANUL HAKIM

Sesungguhnya setiap kegagalan mengandungi benih-benih kenikmatan yang
akan datang. Sebenarnya setiap kegagalan itu hanya berlaku untuk
sementara saja. - HAMKA

Hanya mereka yang mendapat didikan agama dan peradaban yang tertib
ketika kanak-kanak dapat diharap berdiri tegak sewaktu menghadapi
pancaroba. - W.E. VAN WIJK

Selain daripada kerelaan untuk berkorban, kekuatan sesuatu bangsa itu
bergantung kepada kerelaan dan kecekapan serta kesediaan untuk
bekerja. - SOEKARNO

Perkataan yang benar itu tetaplah benar sekalipun diucapkan oleh
orang kaya atau miskin kerana mutiara yang berharga tetap tidak
jatuh harganya walaupun penyelamnya orang yang hina. - IBNU MAAFA'

Tinggalkan barang yang menimbulkan keraguan engkau dan ambil yang
tidak meragukan. Sesungguhnya kejujuran, membuat hati tenteram
dan dusta membuat hati ragu-ragu. - MAKSUD HADIS

Sebesar-besar atau seberat-berat urusan, jangan dihadapi dengan muka
berkerut, kerut muka itu dengan sendirinya menambahkan lagi kerut
pekerjaan itu. - HAMKA

Orang berani tidak membabi buta melompat masuk ke dalam jurang, melainkan
masuk perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur
dalamnya. - STAHL. P.J.

Naga makan segala apa yang melintasi dihadapannya, tetapi insan yang
bijaksana dapat menyisihkan yang bermanafaat dengan yang
bermudarat. - F.D. ROOSEVELT

Seorang guru mengajar dengan apa yang dia tahu, apa yang dicakapkan
dan apa yang dilakukan. - MARK TWAIN

Pendidikan yang baik saja belum pasti menjamin watak yang baik. - FONTTENEILE

Jangan mengira bahawa orang yang ketawa betul-betul riang gembira dalam
hatinya. Kegembiraan sejati adalah suatu hal yang serius. - SENECA

Ada dua hal utama yang ingin dicapai dalam hidup - satu mendapat
apa yang diinginkan dan kedua, menikmatinya. Bagaimanapun hanya
orang yang bijak yang berjaya mencapai tujuan kedua. - HAMKA

Janji untuk melaksanakan kewajipan tidak penting, tetapi
sentiasa menyedari kewajipan itulah yang penting. - J. LINDWORSKY

Persiapan yang baik untuk masa depan adalah tugas yang terakhir
dilakukan dengan sebaik-baiknya. - MACDONALD

Seseorang baru boleh mengatakan bahawa memaaf sesama yang bersalah
itu adalah baik dan luhur, apabila dia sendiri telah dan boleh
melakukannya dalam kehidupannya seharian. - TRIMANTO

Pangkal ilmu ialah mendengar sebaik-baiknya, kemudian memahamkannya
dan sesudah itu mengingatkannya. Akhir sekali diamal dan disebarkan
ilmu itu untuk dimanfaatkan. - SUFYAN UYAYNAH

Jangan menunggu sehingga hari esok apa yang dapat kamu lakukan hari
ini. Orang yang mampu mengatasi keadaan akan lebih cemerlang daripada
keadaan itu sendiri. - ELIZABETH BARRET BROWNING

Betapapun mulianya cita-cita, kalau hati tidak teguh dan tidak ada
ketahuan, maksud tidak akan tercapai. - AJARAN FILSAFAT

Semulia-mulia manusia ialah yang merendah diri ketika berkedudukan
tinggi, memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika
kuat. - KHALIFAH ABDUL MALIK MARWAN

Perkara yang paling malang dan berbahaya sekali dalam tiap-tiap
keadaan ialah orang yang tidak tahu apa yang hendak
dikejarkannya. -NAPOLEON BONAPARTE

Salah satu perbezaan paling besar dan orang yang tidak berjaya
terletak pada penggunaan waktu senggangnya. - W.J. BROWN

Tidaklah sekali-kali panjang fikiran seseorang selain ia telah
berilmu. Dan tiada sekali-kali berilmu seseorang itu selain
dia beramal. - SAYYID WAHAB MUNABIH

Di antara segala pekerjaan yang paling susah ialah memahami dan
mengerti. Apabila telah faham dan mengerti, segala pekerjaan
mudah saja dilaksanakan. - DR. SUN YAT SEN

Apabila temanmu berubah dan bertukar keadaannya, jangan engkau
tinggalkan dia, kerana sekali ia membengkok dan sekali ia
melurus. - ABU DARDA

Manusia yang paling pandai menguasai diri ialah yang paling sedikit
mengganggu orang lain. - SUMANTRI MERTODIPURO

Khabar bohong hanya laku pada suatu masa kepada sesetengah orang,
tetapi tidak laku pada setiap masa untuk setiap orang. - ABRAHAM LINCOLN

Sahabat yang paling setia kepada setiap orang ialah sepuluh batang
jarinya. - MARDEN O.S.

Empat perkara yang menimbulkan kasih sayang: Muka jernih, ringan tulang,
mencari penyesuaian masa dan sama yang dimulut dengan dihati. - HAMKA

IImu yang paling rendah mutunya ialah ilmu yang berlegar dihujung lidah
dan ilmu yang paling tinggi ialah yang melahirkan kesan kepada tingkahlaku
dan anggotanya. - SAIYIDINA ALI ABI TALIB

Timbang menimbang di dalam setiap pekerjaan adalah sangat diperkenankan
Tuhan. - MAKSUD HADIS

Perasaan sombong itu sama keadaannya dengan ayam jantan, disangkanya matahari
terbit setiap pagi kerana hendak mendengar kokoknya. - GEORGE ELLIOT

Sesiapa yang hendak mengerjakan sesuatu yang besar, harus sungguh-sungguh
berusaha, dapat membezakan dengan tajam, memerhatikannya dari segenap penjuru,
serta dalam mempelajarinya berkeras dan berkemahuan yang tidak dapat
dipatahkan. - SCHILLER

Hak dan kewajiban adalah seperti pokok-pokok palma yang hanya akan berbuah
bila tumbuh berdampingan. - FELICTE DE LAMENNAIS

Anda dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang pada adabnya dan
daripada jawapan-jawapannya. - VOLTAIRE

Seorang Islam yang telah berakar iman di dalam dadanya, tidak pernah
merasa jengkel dan tidak pernah merasa kecil jiwanya. - ULAMA

Berhati-hatilah ketika berbantahan, kerana berbantahan itu saat
bodohnya orang berilmu dan pada saat itulah syaitan berusaha supaya ia
tergelincir. - MUSLIM BIN YASAR

Jangan menghina orang lain kalau anda sendiri tidak suka
di hina. - PERIBAHASA INGGERIS

Untuk mengenal akhlak dan peribadi yakni adab seseorang, berikan kuasa
kepadanya, kemudian lihat bagaimana ia bertindak. - MONTESQUE

Pertengkaran itu tidak mempunyai apa-apa erti dari sudut agama. - MALIK BIN ANAS

Musuh yang paling dekat ialah kebodohanmu. Singkirkan dia sebagai
menyingkirkan bahaya daripada musuh-musuh mu. - ANON

Alam rumahtangga dan lingkungan keluarga merupakan tempat pertama manusia
mempelajari pokok dan dasar pergaulan hidup dan masyarakat. - HAMKA

Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada
rohaninya. Apa yang dapat difikirkan menentukan apa yang dicapai.

Sesungguhnya setiap kegagalan mengandungi benih-benih kenikmatan yang
akan datang. Sebenarnya setiap kegagalan itu hanya berlaku untuk sementara
saja. - HAMKA

Kalau anda seorang majikan, adakalanya anda perlu berlagak buta,dan
kalau anda seorang pelayan, adakalanya anda perlu berlagak tuli. - FULLER

Pemuda yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati, tetapi
kebijaksanaan selalunya memimpinnya. - KAMAL ATTATURK

Setiap yang dilakukan oleh manusia termmasuk fikiran, kemenangan dan semua
yang telah berlalu, tersimpan dalam lembaran buku-buku. Buku-buku itu adalah
milik atau harta utama manusia. - THOMAS CARLYLE

Surat khabar adalah benda yang tidak boleh diabaikan. Barangsiapa yang tidak
mahu ditolak keluar dari zamannya, hendaklah membaca suratkhabar. - L. SIMONS

Hilanglah satu ciri kelakian seorang laki-laki, apabila ia memakai pakaian dan
perhiasan perempuan. - PEMUDA

Politik adalah penyakit gila, yang dideritai oleh ramai orang untuk
menguntungkan segelintir orang sahaja. - ALEXANDER POPE

Hanya bangsa yang merdeka mempunyai kebudayaan yang hidup. - KANT

Cintai semua, percaya sesetengah orang, tetapi jangan berbuat jahat
kepada sesiapa. - WILLIAM SHAKESPEARE

Mendidik bukan dengan mengisi otak murid dengan serba macam pengetahuan.
Tetapi mendidik ialah membangkitkan jiwa dan fikirannya untuk tahu, supaya
apa yang diketahuinya nanti dapat dipergunakannya untuk mencari apa yang
belum diketahuinya. - OVIDE DARCOLY

Pendidikan dalam rumahtangga dan suasana di rumah itu besar pengaruhnya
dalam membentuk sikap jiwa. Kebiasaan-kebiasaan yang selalu dilakukan,
amat payah diubah. - PERIBAHASA MELAYU

Jangan putus asa jika otak tumpul dan akal kurang cerdas. Kadang-kadang
seseorang yang tumpul otaknya tetapi tidak putus asa lebih maju daripada
seseorang yang cerdas tetapi malas. - HAMKA

Jangan malas mengulangkaji, sebab lancarnya kajian kerana diulang. Pelupa
adalah penyakit yang berbahaya bagi ilmu pengetahuan. - HAMKA

Jangan diringankan pergaulan dengan guru, walaupun guru memberi hati. Jangan
cepat melintas dihadapannya, walaupun dia yang menghulurkan tangan. Meskipun
telah pandai dan terang otak, jangan mencuba membelakangi guru. Sebab, dengan
sikap yang tidak hormat, hilanglah martabat ilmu. - BUDIMAN

Jika kita mahu berjaya dalam hidup, yang bererti kita memiliki jasmani dan
rohani, kita harus melukiskan dalam angan-angan kita gambaran tentang diri
dalam keadaan sejahtera. - SUMANTRI MERTODIPURO

Cuma sedikit sahaja kanak-kanak yang dilahirkan dengan kebolehan yang berlebihan,
tetapi semuanya berdaya hidup dengan sebaik-baiknya. - WILLIAM COWPER

Orang harus mengetahui cacat-cela kawannya tanpa membencinya. - HORATIUS

Selama anda bahagia, selama itulah anda ramai kawan, tetapi sesaat kesengsaraan
mengancam diri anda, sesaat itu pula kawan-kawan anda lenyap tanpa meninggalkan
bekas. - OVIDIUS

Kalau kita memerintah kekayaan, kita menjadi kaya dan bebas; kalau kekayaan
memerintah, kita akan menjadi miskin. - EDMUND BURKE

Kalau engkau tidak bahagia, itu adalah kesalahan mu kerana engkau suka menuntut
yang bukan hak mu serta melupakan hak mu sendiri. - DR. ROSE

Kasih ibu kasih sahaja, kasih bapa mendengar kata. - PERIBAHASA MELAYU

Jika bangsa-bangsa hanya membuat perjanjian-perjanjian tetapi tidak mengusahakan
keamanan, maka perdamaian abadi akan sentiasa terancam. - TRYGVE LIE

Rakyat itu akar bangsa. Jika akarnya sihat, pokoknya pun sihat. - BENG TJU

Empat hilang kerana empat: hilang nikmat kerana tidak bersyukur, hilang kekuatan
kerana mencari musuh, hilang kekuasaan kerana kelalaian dan hilang kesempatan
kerana memandang enteng. - HAMKA

Kalau engkau merasa berkuasa untuk bembuat aniaya kepada hamba Allah, ingat pula
bahawa Allah lebih kuasa membalasnya. - UMAR AL-KHATTAB

Ada banyak pokok dan tidak semua berbuah. Ada banyak buah tetapi tidak semuanya
baik dan ada banyak ilmu pengetahuan tetapi tidak semua berguna. - NABI ISA A.S.

Jalan kekayaan terletak pada dua kata, kerja dan hemat. - BENJAMIN FRANKLIN

Orang akan sangat dihormati apabila ia melakukan pekerjaan untuk kesejahteraan
masyarakat sekitarnya. - MAHATMA GHANDI

Kalau manusia ingin membunuh harimau, ia menyebutnya olahraga. Kalau harimau
ingin membunuh manusia, ia menyebutnya keganasan. - GEORGE BERNARD SHAW

Hanya orang yang mempunyai keberanian mampu menanggung beban dari pengalaman
yang buruk yang boleh dialami manusia dengan sikap bijaksana. - WILLIAM SHAKESPEARE

Demokrasi itu sebenarnya ialah pemerintahan daripada rakyat, oleh rakyat dan
untuk rakyat. - OSCAR WILDE

Orang yang bertujuan hidup baik, akan segera jelas kelihatan baiknya dan orang
yang berpura-pura akan segera pula kelihatan kepura-puraannya. Memang sangatlah
nisbi wajah hidup yang dihadapi di dunia ini.
Kehidupan ini seluruhnya diikat dengan janji. Mengakui sebagai hamba Allah,
ertinya akan menepati janji dengan Allah. Mungkir janji dengan manusia pun
bererti memungkiri janji dengan Allah. - HAMKA

Kesalahan besar dalam pendidikan yang sehingga kini belum dapat dilenyapkan
ialah banyak anak-anak yang ditakuti dengan cerita-cerita dongeng yang
ngeri. - PROF. L. STRUMPHELL

Agama buat kehidupan di akhirat, harta buat kehidupan di dunia. Di dunia orang
yang tak berharta susah hati, di akhirat orang yang tidak beragama lebih
sengsara. - SAYIDINA ABU BAKAR

Perkerjaan baik dipandang baik oleh akal dan perasaan yang sihat, dan kejahatan
dipandang jahat oleh akal dan perasaan yang sihat. - MUHAMMAD ABDULLA

Kelebihan sesetengah manusia dengan sesetengah manusia lain, baik di dunia
mahupun di akhirat, ialah kelebihan akal. Kesempurnaan bahagia tergantung
kepada kesempurnaan akal. - MAKSUD HADIS

Kalau seseorang menyalahkan orang lain apabila dia mengalami kegagalan, dia juga
akan menyatakan bahawa orang lainlah yang berjasa kalau dia berjaya. - HOWARD NEWTON

Orang yang berfikir dan merenungkan diri dan menilai hidup, mudah memperbaiki
tujuan hidupnya sendiri. - HAMKA

Seorang guru yang mengajar tanpa cuba menimbulkan dan menghidupkan keinginan dan
semangat belajar di kalangan murid-muridnya sama seperti orang yang menempa besi
yang dingin. - MANN HORACE

Angka buruk dalam Kad Kemajuan Pelajaran, harus dipertanggungjawabkan oleh murid,
angka baik adalah jasa sekolah. - KARL HEINZ PICKEL

Kesusahan dalam hidup laksana musim dingin, basah dan lembab, tiada disukai oleh
manusia dan binatang. Tetapi sesudah musim sejuk tumbuh pula bunga-bunga yang
harum dan buah yang subur. - WALTER SCOTT

Percayalah tenaga sendiri. Peganglah nasib hidup dengan kedua belah tangan dan
ubahlah nasib mengikut kemahuan sendiri. - DR. ABU HANAFIAH

Kehidupan adalah pergantian di antara susah dan senang, naik dan turun. Mana yang
tertentu buat kita, tidaklah dapat dipindahkan kepada orang lain dan yang tertentu
bagi orang lain tidaklah berpindah kepada kita. - HAMKA

Mendidik bukan dengan mengisi otak murid dengan serba macam pengetahuan. Tetapi
mendidik ialah membangkitkan jiwa dan fikirannya untuk tahu, supaya apa yang
diketahuinya nanti dapat dipergunakannya untuk mencari apa yang belum
diketahuinya. - DR. OVIDE DARCOLY

Tinggalkan barang yang menimbulkan keraguan engkau dan ambil yang tidak
meragukan. Sesungguhnya kejujuran membuat hati tenteram dan dusta membuat hati
ragu-ragu. - MAKSUD HADIS

Hanya orang yang halus perasaannya, keindahan dan rahsia alam ini dibukakan
Tuhan untuknya. - SOCRATES

Kami menghormati sepenuhnya orang yang berani dan seratus kali lagi kami hormati
kalau dia beradab. - BUDIMAN

Saya percaya bahawa setiap hak mengandungi erti bertanggungjawab, setiap kesempatan
juga mengandungi keharusan dan setiap milik mengandungi kewajipan. - JOHN D. ROCKEFELLER

Ilmu pengetahuan makhluk dan ilmu pengetahuan manusia tidak timbul daripada diri
manusia itu sendiri melainkan dilimpahkan oleh Allah dengan kuatkuasanya. - HAMKA

Agama Islam amat benci orang yang berambut kusut masai, tidak bersikat, berjanggut
kusut masai, tidak bersih dan sebagainya. - MAKSUD HADIS

Selain daripada kerelaan untuk berkorban, kekuatan sesuatu bangsa juga bergantung
kepada kerelaan dan kecekapan untuk bekerja. - SOEKARNO

Orang yang berjiwa kecil cepat naik darah kalau dirinya dikritik, tetapi orang
yang bijaksana mampu memetik hikmah daripada orang yang mengkritiknya dan mampu
menganalisis serta menguji dirinya sendiri. - WALT WHITMAN

Seorang yang berhasil mendapatkan cinta dengan mudah, akan sukar memperoleh cinta
sejati. - LORD CHESTERFIELD

Di medan hidup, ada beberapa undang-undang yang harus dijaga dan diperhatikan. Ada
yang berhubungan dengan kesihatan tubuh, dengan keberesan akal dan yang berhubung
dengan kemuliaan adab dan budi. - HAMKA

Sebaik-baik kaya ialah kaya hati, sebaik-baik bekal ialah takwa, seburuk-buruk
buta ialah buta hati dan sebesar-besar dosa ialah berdusta. - ABDULLAH MAS'UD

Jika tuan seorang yang kuat, pergilah tuan kepada yang lemah untuk menguatkan dan
menunjang mereka. Jika tuan sendiri lemah, tinggalkanlah mereka dan carilah
pergaulan dengan yang terkuat dan tertinggi budinya diantara bangsa tuan. - AUGUST LUBEN

Aku hairan melihat orang yang berpantang daripada halal kerana takut sakit, tetapi
tidak berpantang daripada yang haram kerana takutkan neraka. - IBNU SJABRAMAH

Jangan bertengkar dengan orang yang kurang akal, nanti ia menyakitkan kamu dan
jangan bertengkar dengan orang yang penyantun, nanti dia benci padamu. - IBNU ABBAS

Setiap hukuman, hendaklah dilakukan dan ditimbang dengan seadil-adilnya kerana apa
juga pekerjaan, berkehendak kepada keadilan. Sebab bila keadilan tidak didirikan
besar harapan sesuatu pekerjaan itu akan terganggu. - H.M. MANSUR

Keadilan yang ada pada diri seorang raja, laksana sebentuk mutiara. Meskipun yang
empunya telah mati, mutiara itu tetap tinggal dengan cahayanya. - HUKAMA

Jangan memikirkan masa lampau dan jangan memikirkan masa yang akan datang, tetapi
rebut dan tawan saat ini serta ambillah faedahnya. - MARDEN O.S.

Seorang musuh lebih mudah mengambil tempat dalam kepala kita daripada seorang
sahabat dalam hati kita. - EDMUND BURKE

Saudara itu ada tiga lapisan. Pertama; saudara seperti makanan yang tidak dapat
diketepikan sama sekali untuk selama-lamanya; saudara seperti ubat yang diperlukan
dalam tempoh yang tertentu dan saudara seperti penyakit yang tidak diperlukan
sama sekali. - KHALIFAH AL-MA'MUN

Tujuan utama saya hidup ialah mencari kebenaran bagi alam ini dan saya berkuasa
menghimpunkan diantara sebesar-besar kasih bagi seseorang dan sebesar-besar
kemurkaan bagi kesalahan. - MAHATMA GANDHI

Jangan cepat-cepat jadi kawan orang, tetapi sekali menjadi kawan, peliharalah
hubungan itu sebaik-baik dan jangan sampai putus. - SOCRATES

Ambillah dari dunia untuk tubuh badanmu dan ambillah dari akhirat untuk
hatimu. - SUFYAN ATS-TSAURI

Bersedekah kepada orang miskin itu bererti satu sedekah sahaja, sementara sedekah
kepada kaum kerabat itu bererti dua sedekah, iaitu bersedekah dan menguatkan
hubungan persaudaraan. - MAKSUD HADIS

Tidak ada bahaya peribadi melainkan malas, dan tidak ada ketinggian peribadi
melainkan rajin. - PERIBAHASA TIBET

Sabar terbahagi kepada dua iaitu, sabar dalam menjauhkan apa yang engkau tidak
suka dan sabar dalam mengejar apa yang engkau suka. - SAYIDINA ALI ABI TALIB

Apabila anda berbuat salah, jangan malu untuk mengakuinya dan berusahalah untuk
memperbaikinya. Sesungguhnya itu adalah kesalahan. - CONFUCIUS

Percayalah tenaga sendiri. Peganglah nasib hidup dengan kedua-dua belah tangan
dan ubahlah nasib mengikut kemahuan sendiri. - ABU HANAFIAH

Tujuan utama dalam pendidikan ialah mendekatkan diri kepada Allah, bukan kerana
mencari nama, pangkat, pengaruh atau mengharapkan pujian orang. - MUSLIM

Orang akan tetap menjadi ahli ilmu sejati selama masih menuntut. Tetapi pada suatu
ketika apabila ia berkata, "Aku sudah pintar, " maka tetapkanlah bahawa ia sudah
menjadi bodoh dengan sendirinya. - LUKMANUL HAKIM

Manusia yang berakal budi sentiasa berusaha mempertinggi martabat jiwanya, sehingga
mempunyai yang lebih baik sempurna. - HAMKA

Kalau ada kemahuan jujur, tentu ada jalan yang cepat dan dapat melaksanakan yang
dicita. - LORD KILLEARN

Apapun langkah yang anda ambil untuk mencapai kejayaan, bererti tatatertib terhadap
diri sendiri dan kewajipan. - AHLI JIWA

Jangan membuang waktu barang seminit pun untuk memikirkan orang-orang yang anda
tidak suka. - CICERO

Masa muda adalah waktu yang baik untuk membina dan menyempurnakan sifat dan
kelakuan. - PERIBAHASA INGGERIS

Terlalu banyak bercakap tidak cekap, terlalu banyak makan menyebabkan
muntah. - PERIBAHASA TIBET

Orang yang berjiwa merdeka, tidak gentar menghadapi tanggungjawab. Dan kemerdekaan
jiwa yang disertai dengan kemerdekaan budi, tidak dapat dibeli dengan harta-benda
dan kedudukan yang tinggi. - HAMKA

Kanak-kanak adalah umpama simen basah. Setiap yang jatuh ke atasnya akan memberi
kesan. - BEECHER

Semua orang membuat kesalahan. Kebanyakan orang tergoda untuk membuat kesalahan
kerana dipengaruhi nafsu atau kepentingan peribadi. - JOHN LOOKE

Tiap-tiap harta yang didapati dengan jalan tidak benar amat panas dalam tangan,
menyebabkan diri menjadi gelisah dan menghilangkan ketenteraman. - SYAIR ARAB

Watak seseorang menentukan nasibnya. Kebahagian atau kesengsaraan adalah akibat
yang tidak dapat dihindarkan daripada watak itu. - PUTERI KARAJA

Memang mudah untuk berasa riang gembira jika hidup sentiasa lancar dan menyenangkan,
laksana lagu yang merayu menawan hati. Tetapi orang yang pantas dipuji ialah orang
yang masih sanggup tersenyum dalam keadaan yang serba menyayat hati. - ELLA AHEELER WILCOX

Orang yang ingin menggoncang dunia terlebih dahulu harus menggoncang dirinya. - SOCRATES

Mengagumi seseorang bererti berkeinginan menjadi sama seperti orang yang dikagumi;
merasa irihati terhadap seseorang bererti berkehendak untuk menyingkirkannya. - PIERRE REVEERDY

Segala persoalan harus dikupas dengan hati panas, tetapi kepala hendaklah tetap
dingin. - HATTA

Jangan meminjam wang kepada teman atau tetangga. Pinjamkan sahaja kepada orang
asing supaya kalau sudah dilunasi tidak ada lagi cerita-cerita tentang hal
itu. - LORD BURGHLEY

Hidup seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar orang
dengan batu, tetapi dibalas dengan buah. - SAYIDINA ABU BAKAR

Ada beberapa pengalaman dalam hidup kita ini, mulanya kita sangka buruk, tetapi
setelah sampai kepada hujungnya barulah kita mengerti bahawa amal yang buruk itu
adalah berakhir yang baik. - HAMKA

Orang yang terhormat itu kehormatannya itulah yang melarangnya berbuat jahat. - BUDIMAN

Kita pasti sampai ke pantai jaya, bila berperahukan kemahuan besi dan baja dalam
mengharunginya. - ANONIM

Pendidikan bangsa akan turut menentukan corak kebudayaan nasional kita; kebudayaan
nasional pula akan mendorong pendidikan bangsa kepada yang dikehendaki. Dengan
demikian, pendidikan dan kebudayaan saling mempengaruhi. - DR. ABU HANIFIAH

Pelajarilah jagat raya ini. Jangan kecewa jika dunia tidak mengenali anda tetapi
kecewalah kerana anda tidak mengenali dunia. - CONFUCIUS

Permulaan marah itu adalah gila, kesudahannya adalah menyesal. - LUKMANUL HAKIM

Apabila engkau susah, halangan itu mesti datang, dan engkau berdosa, tetapi jika
engkau sabar, halangan itu mesti berhujung dan engkau mendapat pahala. - UMAR AL KHATTAB

Bercakap-cakap adalah bertukar fikiran, bertukar pandangan dan bertukar pengalaman;
rahsia bercakap ialah pandai bicara, pandai bertanya dan pandai mendengar. - DARYANTO

Berusahalah berbuat baik dengan segera. Lebih baik berbuat demikian pada hari
ini daripada hari esok, kerana hidup ini adalah pendek, sedangkan waktu berlari
kencang. - PYTHAGORAS

Kegirangan tidak terletak ketika memotong padi tetapi kegirangan ialah memotong
padi tanaman sendiri. Dan jiwa manusia bukan tumbuh kerana upah, tetapi kerana
kerja yang sewajarnya mendapat upah. - MULTATULI

Kejahatan yang dilakukan oleh manusia ditinggalkannya di dunia. Kebajikan yang
dilakukannya ditanam bersama-sama tulangnya. - WILLIAM SHAKESPEARE

Kesudahan dalam hidup laksana musim dingin, basah dan lembap, tiada disukai oleh
manusia dan binatang. Tetapi sesudah musim sejuk tumbuh pula bunga-bunga yang
harum dan buah yang subur. - WALTER SCOTT

Jangan menunggu sehingga esok apa yang dapat kamu lakukan hari ini.
Orang-orang yang mampu mengatasi keadaan akan lebih cemerlang dari keadaan itu
sendiri. - ELIZABETH BARRET BROWNING

Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada
rohaninya. Apa yang dapat difikirkan menentukan apa yang akan dicapai. - HAMKA

Jika anda ingin menawan hati seseorang supaya menuruti kehendak anda, yakinkan
dahulu padanya bahawa anda adalah sahabat karibnya. - ABRAHAM LINCOLN

Ilmu yang paling rendah mutunya ialah ilmu yang berlegar di hujung lidah dan
ilmu yang paling tinggi ialah yang melahirkan kesan kepada tingkahlaku dan
anggotanya. - SAYIDINA ALI ABI TALIB

Siapa yang selalu mencurigai orang lain, sebenarnya dia sendiri tidak dapat
dipercayai. - BERTHOLD AUERBACH

Wang dan kuasa menyebabkan timbulnya penipuan di sana sini setiap hari. Tetapi
penipuan yang paling dahsyat ialah menipu diri sendiri. - WILLIAM SHAKESPEARE

Rezeki yang baik daripada pelbagai anugerah dan pemberian. Akal yang cerdas
adalah termasuk rezeki yang baik. Budi pekerti yang terdapat pada perikemanusian
adalah termasuk rezeki yang baik. - HAMKA

Apabila temanmu telah berubah daripada kebiasaan yang ada padanya, maka marahlah
dia. Marah mu itu adalah tanda engkau menyayanginya. - ABU DZAR

Dalam banyak hal, jalan tengahlah yang terbaik. Segala yang berlebih-lebihan akan
menimbulkan pelbagai kesukaran. - PLATUS

Kalau anda tidak berani dan tidak sanggup bekerja untuk kemajuan, tidak ada orang
yang akan memajukan anda. Sebenarnya kesempatan-kesempatan itu sentiasa ada untuk
memperlihatkan kecekapan anda. - FILSUF

Kemenangan itu berserta sabar, kelapangan berserta kepayahan; dan sesungguhnya,
bersserta kesusahan itu ada kesenangan. - MAKSUD HADIS

Orang yang tidak dapat tertawa, tidak hanya cocok untuk pengkhianatan, tipu
muslihat dan perompak, melainkan seluruh hidupnya sudah merupakan suatu
pengkhianatan dan tipu muslihat. - THOMAS CARLYLE

Jangan tertawa melihat orang jatuh, tetapi sebaliknya insaf bahawa kita sedang
berjalan menempuh liku-lekuk jalan yang sulit. Kalau kita selamat, bersyukurlah.
Dari kejatuhan orang dapat tegak kembali. Yang amat sayang ialah jatuh yang tidak
dapat bangun semula. - HAMKA

Tiap-tiap orang berhasrat untuk hidup lama, tetapi tiada seorang pun yang bersedia
hendak tua. - MUSTAFFA KAMAL ATATURK

Hubungan antara ibu bapa dan guru adalah penting. Anak yang ayahnya bodoh, tidak
akan menerima bodoh ayahnya sebab gurunya ada. Anak yang ayahnya pintar - sehingga
ada harapan pula anaknya menjadi pintar - belum pasti menjadi pintar kalau tiada
guru yang memimpinnya. - BUDIMAN

Sejarah membuat orang bijaksana. Sajak-sajak mempertajamkan fikiran mereka.
Falsafah membuat mereka memahami sesuatu. Moral membuat mereka serius. Logik
boleh membuat mereka mempengaruhi orang lain. - FRANCIS BACON

Orang yang berjiwa kecil cepat naik darah kalau dirinya dikritik. Tetapi orang
yang bijaksana mampu memetik hikmah daripada orang yang mengkritiknya dan mampu
menganalisis serta menguji dirinya sendiri. - WALT WHITMAN

Dimana alam yang bebas merdeka, disitu terdapat banyak kesalahan. Tetapi tegas
pasti pula, disitu jalan kewajipan yang ditempuh orang. - SCHILLER

Orang yang pandai bercakap tanpa melakukan, persis kebun bunga yang penuh
rumput. - PERIBAHASA

Berilmu bukan sekadar berteori, bukan sekadar bersilat lidah atau berlanggar
pena. Berilmu ertinya beramal. Kita dijadikan Tuhan untuk bertugas. Sebab itu
marilah kita gunakan umur yang singkat ini untuk mengabdikan diri kepada tugas
yang telah digariskan Tuhan. - PROF. ZULKEFLI MUHAMMAD

Anda ingin memperkaya kawan? Jangan memberikan wang kepadanya, melainkan ajarlah
ia membatasi hawa nafsunya. - SENECA

Barangsiapa tahu akan kesalahan sendiri dan tidak membangkit-bangkitkan kesalahan
orang lain, pasti ia tidak akan dibenci oleh sesiapapun. - KHONG HU CU

Susah dan senang adalah dua perhiasan dunia yang silih berganti menghiasi hidup
manusia. Kesenangan dan kesusahan itu masing-masing ada ajalnya, ajal yang tidak
dapat ditentukan benar kejadiannya, disangkakan panas hingga ke petang, kiranya
hujan di tengah hari. - HAMKA

Angka buruk dalam kad kemajuan pelajar, harus dipertanggungjawabkan oleh murid,
angka baik adalah jasa sekolah. - KARL HEINZ PICKEL

Hidup hanya sekali, jadi biarkanlah saya berbuat kebaikan yang boleh saya lakukan
dan jangan biarkan saya tunda atau memungkiri kerana saya tidak akan melalui
jalan ini lagi. - STEPHEN GRELLET

Keinginan belajar adalah benih kemajuan, tetapi keinginan belajar sahaja tanpa
tenaga membangun adalah seumpama baling-baling, tiada mempunyai kemudi. - ALI SASTROAMIJOYO
Penambahan ilmu akan menambah kuatnya iman dan iman yang kuat akan menambah baik
dan tinggi mutu amalan. - HAMKA

Kebodohan sama dengan kegelapan, ilmu sama dengan terang cahaya. Bertambah
luas dan dalam ilmu, bertambah luas dan dalam yang dapat diterangi oleh mata
hati kita. - HAMKA

Mabuk kekuasaan dan mabuk kemegahan, kadang-kadang harus diakui menjadi sebab
timbulnya hal-hal yang tidak diingini. - POLITIKUS

Mereka yang tidak sependapat dengan kita adalah orang yang paling banyak
memberikan pelajaran kepada kita. - WALLIS

Lidah yang tidak dapat dijinakkan adalah syaitan yang tidak dapat dikendalikan. - JAMES

Jadikanlah suatu keyakinan bahawa, 'apa yang tuan cita-citakan pasti tercapai, dan
apa yang tuan usahakan pasti berhasil.' - THOMAS ALVA EDISON

Orang yang terpuji bukanlah orang yang tidak pernah jatuh, tetapi orang yang telah
jatuh dan dapat bangun kembali. - CONFUCIUS

Harapan laksana pelampung bagi jala, yang menghalang kita tengelam dalam putus
asa. Ketakutan adalah laksana timah pemberat bagi jala, yang mencegahnya diapungkan
oleh kegoncangan. - WATSON

Ada dua cara seseorang tidak akan maju - orang yang hanya mengerjakan apa yang
disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. - ANONIM

Ujian terhadap keberanian yang sejati ialah menerima kekalahan atau kegagalan
tanpa rasa patah hati. - CARLYLE

Fikiran hanya sihat dengan bekerja dan hanya dengan fikiran kita boleh membuat
kerja yang menyeronokkan. - JOHN RUSKIN

Satu-satunya piala yang berharga dalam kehidupan ialah kuasa memaafkan dan
memperbaiki kesalahan lawan. Piala ini berkilau-kilau, seolah-olah hendak
mengajak manusia memetik dan memilikinya seumur hidup. - WINSTON CHURCHILL

Kehormatan daripada orang-orang yang sezaman dengan kita merupakan kebahagian
yang besar daripada kekaguman generasi akan datang. - NAPOLEON BONAPARTE

Seseorang itu hendaklah memeriksa dirinya untuk suatu ketika yang lama sebelum
memikirkan untuk mengutuk orang lain. - J.B. PAQUELIN

Cuma sedikit sahaja kanak-kanak yang dilahirkan dengan kebolehan yang berlebihan,
tetapi semuanya berjaya hidup dengan sebaik-baiknya. - WILLIAM COWPER

Kesenangan itu adalah guru yang baik, tetapi sebenarnya, kesusahan itu adalah
guru yang paling baik. - HAZLITT

Jangan menyesali kegagalan yang dialami dengan menuduh atau menyalahkan orang
lain, akan tetapi akuilah sesungguhnya kegagalan itu adalah akibat perbuatan
sendiri. - PLATO

Jangan terlalu boros mengeluarkan pendapat, sederhana memulai atau menjawab. Susun
baik-baik alasan yang diberikan kerana yang demikian amat besar muslihatnya di dalam
menghadapi pekerjaan dan mengatasi kesulitan. - HAMKA

Kegagalan bukan bererti kehancuran, tetapi jadikanlah kegagalan itu sebagai batu
loncatan menuju kejayaan demi kejayaan. - DANEIL WEBSTER

Kalau kamu mendapat kesusahan, ingatlah untuk menyimpan kesabaran. - HORATIUS

Jika kita bertimbang rasa dan sudi memikirkan kegembiraan orang lain, tentulah
kegembiraan itu lebih dahulu akan singgah pada diri kita. - PLATO

Kegagalan dan kesengsaraan adalah guru yang keras dan kejam, yang bekerja demi
kepentingan kita yang tahu mana yang lebih baik dam mencintai kita melebihi kita
sendiri. - EDMUND BURKE

Hati seorang bodoh ada dimulutnya, tetapi mulut seorang bijaksana ada
dihatinya. - BENJAMIN FRANKLIN

Mengenal diri sendiri adalah satu tugas yang paling mencabar di dunia ini. Ikutilah
manusia bijaksana, dia yang tahu dan sedar kalau dia tahu. - P. DARYANTO

Orang yang mempunyai kekuatan peribadi ialah orang yang kuat kemahuannya dan
sanggup melaksanakan sesuatu dengan tabah dan tekun mengikut prinsip yang
dipegangnya. - PUJANGGA

Setiap jam di dalam umur manusia itu ada gunanya belaka. Maksud yang sudah ditentukan
bagi jam itu tidak akan didapati lagi pada jam yang lain seumur hidup kita.

Wang dapat dicari dengan bekerja keras, memeras keringat dan membanting tulang, tetapi
wang juga boleh diperolehi dengan hanya berfikir dalam sedikit masa. - PERIBAHASA CINA

Kekurangan kepercayaan kepada diri sendiri, seringkali menjadi penyebab kegagalan
manusia. - POUW KIOE AN

Aku akan menemukan jalan. Kalau tidak aku akan membuatnya. Tidak ada sesuatu
yang mustahil bagi orang yang mahu. - MIRABEAU
Temanmu ialah orang yang sentiasa berkata benar dan bukan yang sentiasa membenarkan
sahaja kata-katamu. - AL-HAKIM

Orang-orang muda menganggap dirinya cukup mengerti sebagaimana orang mabuk menganggap
dirinya tidak mabuk. - LORD CHESTERFIELD

Keinginan belajar adalah benih kemajuan, tetapi keinginan belajar sahaja tanpa
tenaga membangun adalah seumpama baling-baling, tiada mempunyai kemudi. - ALI SASTROAMIJOYO

Bersahabat dengan orang yang jahat itu ibarat berperahu di laut. Sungguhpun kita
selamat daripada tengelam tetapi kita tidak terlepas daripada rasa takut. - PERIBAHASA ARAB

Bersungguh-sungguhlah menegakkan pendirianmu selama hidup; ketahuilah bahawa kehidupan
itu hanya berharga dan bermakna, kerana keyakinan yang tegas dan tetap, serta usaha
yang bersungguh-sungguh. - SHAUQI BEY

Jangan menyesali kegagalan yang dialami dengan menuduh atau menyalahkan orang lain,
akan tetapi akuilah sesungguhnya kegagalan itu adalah kerana perbuatan anda
sendiri. - WALTER B. PITKIN

Jangan memikirkan masa lampau dan jangan memikirkan masa yang akan datang, tetapi
renggutlah dan tawanlah saat sekarang ini serta ambillah faedah. - MARDEN O.S.

Membalas sikap buruk lawan dengan budi yang baik adalah budi yang paling
tinggi. - HAMKA

Peti ilmu di dada, peti perkataan di lidah, peti fikiran di akal, peti bodoh itu
jahil. - IMAM SYAFIE

Di kalangan masyarakat kera tidak terdapat manusia, tetapi ada banyak kera di
kalangan manusia. - GEORGE BERNARD SHAW

PETIKAN DARI http://sendiagama.webs.com TERIMA KASIH.

Friday, November 11, 2011

“Speeches For An Inquiring Mind”



Author by Imtiaz Ahmad M. Sc., M. Phil. (London)

Translated by Ir. Gusti Noor Barliandjaja and Muhammad Arifin M.A. (Madinah)

MEMBELANJAKAN HARTA DI JALAN ALLAH SWT

Membelanjakan harta di jalan Allah SWT (kita kenal istilah, fisabilillah) adalah satu dari ciri-ciri utama orang-orang mukmin sejati. Dalam hal ini, Allah SWT tidak sekedar memerintahkan melainkan juga memberi motivasi begitu indah, agar kita tergerak untuk melaksanakannya. Sebagai contoh motivasi yang diberikan, salah satunya terdapat didalam Surat Al-Baqarah Ayat 265.

Perumpamaan mereka yang membelanjakan hartanya demi mendapat ridha Allah dan meneguhkan (keimanan) jiwanya adalah bagaikan sebidang kebun ditempat yang tinggi. Ketika ditimpa hujan lebat maka hasil buahnya duakali lipat banyaknya. Jika hujan lebat tidak turun maka hujan gerimispun telah mencukupi. Dan Allah Maha Melihat apa-apa yang kamu kerjakan.

Berbicara soal membelanjakan harta fisabilillah tampaknya mudah. Namun demikian, diperlukan kemauan yang cukup kuat untuk melakukannya. Maka dari itu, membelanjakan/menafkahkan (ber-infaq) harta di jalan-Nya dapat memperkuat jiwa dan akhlaq orang yang melakukannya. Lebih jauh lagi, sekecil apapun infaq yang disisihkan dengan penuh ikhlas sudahlah mencukupi untuk meraih ganjaran/balasan yang besar dari Allah SWT.
Dorongan atau motivasi yang diberikan dengan cara lain oleh Allah SWT kepada kita, terdapat didalam Surat Al-Hadid Ayat 7,

Berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya, dan infaqkanlah sebagian harta yang Allah telah menjadikanmu menguasainya. Maka orang-orang yang beriman diantara kamu dan berinfaq, bagi mereka itu ada ganjaran yang besar.

Pada ayat ini Allah SWT menjelaskan kepada kita bahwa apapun yang kita miliki, sebelumnya telah pernah dimiliki oleh orang lain. Begitu pula nantinya apa yang kita miliki akan berpindah kedalam kepemilikan orang lain. Begitulah, kita adalah pengelola sementara atas harta itu, dengan kata lain peran kita hanyalah sebagai pemegang amanat. Maka dari itu, kita tidak perlu ragu-ragu dalam membelanjakan sebagian harta yang mana sifat kepemilikan kita atasnya hanyalah sementara. Selanjutnya, dengan ayat ini menjadi jelaslah bagi kita bahwa hanya mereka yang beriman dan menafkahkan hartanya di Jalan Allah SWT sajalah yang kelak akan memperoleh ganjaran yang besar dari Allah SWT. Adapun bagi orang-orang yang tidak beriman, yang membelanjakan hartanya untuk keperluan sosial, kelak di Hari Pembalasan tidak ada balasan baginya atas kebajikan yang telah ia lakukan itu, walaupun di dunia ini beberapa bentuk penghargaan bisa saja diperolehnya.

Allah SWT berfirman didalam Surat Al-Hadid Ayat 10,

Dan mengapa kamu tidak menafkahkan (sebagian hartamu) pada jalan Allah? Padahal Allah-lah yang mempusakai (memiliki) langit dan bumi.

Pada ayat ini juga terkandung petunjuk dan dorongan untuk membelanjakan sebagian harta di jalan Allah SWT. Dorongan itu berupa ajakan untuk merenungi, adakah diantara kita yang memiliki sebagian dari langit? Tentu tidak! Sesungguhnya hanya kepunyaan Allah SWT sajalah seluruh langit itu. Demikian pula dengan apa saja yang di bumi ini semuanya milik Allah SWT, walaupun seringkali kita terbiasa salah-ucap mengatakan, “ mobil saya, rumah saya, ataupun, ini balai pengobatan saya.” Maka dengan firman-Nya yang merangkai kata langit dan bumi, Allah SWT menerangkan kepada kita bahwa, sebagaimana halnya apapun yang di langit adalah milik-Nya demikian pulalah dengan apa-apa yang ada di bumi juga milik Allah SWT. Maka tak perlu kita ada keengganan untuk menafkahkan di jalan Allah SWT, harta yang sejatinya adalah milik Allah SWT. Maka dari itu Allah SWT pun mengundang kita didalam Surat Al-Hadid Ayat 11,

Siapakah yang mau meminjamkan kepada Allah dengan pinjaman yang baik, maka Allah akan melipat-gandakan (balasan) pinjaman itu untuknya, dan ia akan memperoleh pahala yang banyak.

Apakah yang dimaksud dengan pahala/ganjaran yang besar atau pahala yang banyak? Ini dapat secara baik kita pahami dengan menilik Ayat ke-36 dari Surat An-Naba berikut ini.

Sebagai balasan dari Tuhanmu dan pemberian yang cukup banyak.

Ganjaran Surga jauh melampaui balasan yang patut kita terima atas perbuatan baik yang telah kita lakukan. Jadi, sebagai tambahan dari balasan itu, Allah SWT juga memberikan hadiah yang cukup banyak. Besarnya hadiah ini tergantung kepada keikhlasan dan niatan perbuatan kebajikannya. Itulah yang disebut oleh Allah SWT sebagai pahala yang banyak atau pahala yang besar di berbagai ayat didalam Al-Qur’an. Demikianlah kita akan memperoleh balasan dari Allah SWT, atas harta yang kita pergunakan fisabilillah sesuai dengan niat dan kadar keikhlasan kita pada saat melakukannya.
Anas RA meriwayatkan bahwa Nabi Muhammad SAW bersabda, “Jika seseorang memiliki satu lembah emas, ia takkan pernah merasa puas. Ia akan menginginkan satu lagi lembah penuh emas untuk dimilikinya. Padahal sesungguhnya hanya debu-kuburlah yang bisa memenuhi/memuaskan mulut seseorang.” (Bukhari)

Ubai bin Ka’ab mengatakan bahwa hadits ini begitu sering dibaca-ulang, sampai-sampai kami menyangka itu adalah ayat-ayat Al-Qur’an sehingga Allah SWT mewahyukan Surat At-Takatsur Ayat 1~8.

Bermegah-megahan telah melalaikan kamu, sampai kamu masuk kedalam kubur. Janganlah begitu, kelak kamu akan mengetahui (akibat perbuatanmu itu), dan janganlah begitu, kelak kamu akan mengetahui. Janganlah begitu, jika kamu mengetahui dengan pengetahuan yang yakin. Niscaya kamu benar-benar akan melihat Neraka Jahiim, dan sesungguhnya kamu benar-benar akan melihatnya dengan ‘ainul yaqin (yakin sebab melihat sendiri), kemudian kamupun pasti akan ditanyai pada hari itu tentang kenikmatan (yang kamu megah-megahkan di dunia itu).

Ibnu Umar meriwayatkan bahwa suatu ketika Rasulullah Muhammad SAW menyampaikan sabda beliau kepada para sahabat, “Dapatkah kamu membaca seribu (1000) ayat Al-Qur’an setiap hari?.” Para sahabat pun berkata, “Siapakah dari kita yang sanggup melakukannya!?.” Rasulullah pun bersabda, “Adakah kamu tak dapat membaca Surat At-Takatsur.” (Al Hakim dan Al Baihaqi)

Dengan demikian berarti bahwa kandungan pesan didalam Surat At-Takatsur itu setara dengan seribu ayat. Adalah kenyataan bahwa kelemahan manusia itu adalah menumpuk-numpuk dan terus menambah harta dalam genggamannya hingga maut menjemput. Sungguhpun demikian, ada kewajiban orang beriman untuk membayar zakat (maal) sebesar 2.5 % (dua setengah persen) dari hartanya. Perlu diingat juga bahwa Allah SWT sering kali menyebutkan perintah Zakat langsung mengikuti perintah Shalat didalam Al-Qur’an. Dengan kata lain, Tidak diterima Allah SWT shalat seseorang sehingga ia bayarkan kewajiban zakatnya. Khalifah Abu Bakar RA adalah sahabat yang terbaik pemahamannya dalam hal zakat. Beliau menugaskan pasukan untuk memerangi mereka-mereka yang menolak membayar zakat walaupun mereka itu masih mengerjakan shalat dan menunaikan puasa.

Allah SWT berfirman didalam Surat Al-Muzammil Ayat 20:

Dan dirikanlah shalat dan bayarlah zakat, dan pinjamkanlah kepada Allah pinjaman yang baik.

Pada ayat ini, Selain memerintahkan kita untuk membayar zakat, Allah SWT juga menganjurkan kita untuk dengan ikhlas menambah lagi belanja kita di Jalan Allah SWT. Ciri-ciri orang yang sungguh-sungguh mukmin banyak disebutkan di berbagai ayat didalam Al-Qur’an. Misalnya, didalam Surat Adz-Dzariat Ayat 17~19 Allah SWT berfirman,

Mereka sedikit sekali tidur diwaktu malam; Dan di akhir malam mereka memohon ampun (kepada Allah). Dan pada harta-harta mereka ada hak untuk orang-orang miskin yang meminta dan yang tidak mendapat bagian (tidak meminta).

Begitupun didalam Surat Al-Ma’arij Ayat 24, 25; Allah SWT berfirman:

Dan orang-orang yang didalam hartanya tersedia bagian tertentu, bagi orang (miskin) yang meminta dan orang yang tidak mempunyai apa-apa (yang tidak mau meminta)

" Bagian tertentu" yang dimaksud didalam ayat ini adalah bagian yang telah ditetapkan untuk sepanjang masa oleh Allah SWT dalam bentuk zakat yakni sebesar 2,5 % (dua setengah persen) dari harta kekayaannya. Tersebut pula didalam firman Allah SWT Surat Al-Insaan Ayat 8 & 9,

Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan. Sesungguhnya kami memberikan makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keridhaan Allah, kami tidak menghendaki balasan darimu dan tidak pula (ucapan) terima kasih.

Terkadang kita heran, mengapa Allah SWT menakdirkan Nabi Muhammad SAW terlahir dalam keadaan yatim. Tentunya hanya Allah SWT sajalah yang mengetahui secara sempurna tentang hal ini. Mungkin saja, salah satu alasan adalah Allah SWT berkehendak menanamkan di masa kecil Rasulullah SAW bagaimana rasanya hidup sebagai anak yatim, karena ini merupakan latihan penting bagi beliau yang dikemudian harinya diangkat oleh Allah SWT sebagai Rahmatan lil ‘Alamin (sebagai rahmat bagi alam semesta).

Bimbingan dan Petunjuk Allah SWT berpengaruh amat seketika terhadap para sahabat Rasulullah Muhammad SAW. Sebagai contoh, perhatikanlah firman Allah didalam Ayat ke 92 dari Surat Ali ‘Imran berikut ini.

Tidaklah sekali-kali kamu sampai pada kebajikan (yang sempurna), sebelum kamu menafkahkan sebagian harta yang kamu cintai.

Begitu mendengar turunnya ayat ini, Abu Thalhah RA bergegas mendatangi Rasulullah SAW untuk menyerahkan kebunnya yang terbaik, disumbangkan untuk kepentingan Sabilillah. Begitu pula dengan Zaid bin Haritsah RA, ia segera menyerahkan kuda terbaik yang dimilikinya.

Saya berdo’a semoga Allah SWT memberikan kemampuan kepada kita untuk membayar Zakat dan mengeluarkan sedekah secara tulus-ikhlas dan teratur dari waktu ke waktu. Amiin.

http://www.imtiazahmad.com/speeches/in_membelanjakan_harta_di_jalan_Allah_SWT.htm

Thursday, November 10, 2011

Salam AUWpremiumbeautiful d Aidil Adha...



Aidil Adha atau dikenali dengan Hari Raya Haji atau Hari Raya Qurban bagi masyarakat Malaysia sangat sinonim dengan kisah Nabi Ibrahim yang diperintahkan Allah untuk mengorbankan anaknya Ismail sebagai bukti ketaatan. Semua maklum, susur galur kisah sirah yang hebat ini tanpa perlu saya huraikan panjang lebar. Tidak dapat dinafikan, hanya dengan keimanan yang tertinggi, mampu membawa kepada pengorbanan yang agung ini.

Berkorban...Satu manifestasi keimanan yang sangat tinggi kedudukannya dalam diri seorang Mukmin. Hakikatnya, setiap insan pasti akan berkorban. Persoalannya adakah pengorbanan itu adalah bukti keimanan, atau pengorbanan yang menjurus kemungkaran dan maksiat kepada Allah Taa’la?
Melihat gelagat orang keliling, masing2 punya agenda dan kemahuan sendiri untuk hidup...
Macam2 telatah manusia dan persepsi mereka mengenai bisnes....mengajar diri erti sebuah kehidupan...
siapa sebenarnya kita dan hebatnya kita yang tenang menghadapi kata-kata panazzz yang lahir atas ketidakpuashatian mereka kerana gagal mendapatkan apa yang di mahukan...sumpah seranah adalah biasa bg mereka yang tercari2 siapa DIRI mereka yang sebenar...

Manusia kadangkala hipokrit dan sengaja menyembunyikan diri mereka sebenar...berani hanya bila berkata-kata dan menuduh untuk kepentingan mereka sendiri...istilah KAWAN hanya sebagai topeng yang di hias oleh watak2 mereka sendiri...hakikatnya cuma muncul bila kita nampak senang dan berjaya...kononnya merekalah di sebalik kejayaan yang diraih...hanya tuhan je yang tahu...siapa sangka rupanya itulah permainan manusia...Namun Allah itu maha kuasa...memberi taufiq dan hidayah pada hambanya...syukur alhamdulilah...itulah mereka pencuri impian yang hanya datang di kala gemilang dan hilang entah kemana di kala diri jatuh tersungkur...Kerana minat dan semangat, pengorbanan jiwa menghadapi golongan manusia seperti ini bukanlah penghalang.

Ada empat jenis manusia dalam dunia ini
1) tidak ada lidah dan tidak ada hati
2) ada lidah tetapi tidak ada hati
3) mempunyai hati tetapi tidak ada lidah.
4) yang dijak ke dunia tidak nampak(Alam Ghaib)**
Dipetik dari Kitab Futuuhul Ghaib oleh Sheikh Abdul Qadir Al-Jailani


Cuti Aidil Adha tahun ini yang jatuh pada hari ahad...ramai yang ambil kesempatan pulang ke kampung bersama keluarga...bagi kami, raya qurban kali ini pulang ke Tg karang, Selangor setelah raya puasa di Muar, Johor...kira adil la juga untuk kedua2 pihak...trafik memang sesak berjam2 dan terpaksa mengambil jalan panjang yang lebih tenang...Alhamdulilah sampai dengan selamat.

Bagi kakitangan awam dan mereka yang punya cuti...memang bercuti sakan lebih2 lagi dengan cuti peristiwa sekolah ada yang hingga hari selasa 8nov..bagi yang tak dapat cuti...'terpaksa' bekerja walaupun sepatutnya aidiladha adalah pengorbanan...hurmmm...kadangkala pelik juga dengan persepsi manusia di luar sana..'kerja' dan 'terpaksa' menjadi point utama untuk meng iya kan pengorbanan mereka...

Bertitik tolak pada DIRI SENDIRI...apa saja yang kita lakukan adalah atas kehendak dan kemahuan kita sendiri...tak payahlah mengatakan 'terpaksa'...untuk menutup kelemahan pada diri...akhir zaman ni...memang kita di kelilingi oleh orang2 yang terlalu 'bangga' dengan apa yang mereka 'terpaksa' lakukan...masa 24jam yang Allah beri dikatakan tak cukup...bangga dengan 'sibuk' a.k.a busy....  

Tidak kira apa yang kita lakukan di atas muka bumi ini, hakikatnya setiap perkara memerlukan pengorbanan. Demi mengejar nama di bidang sukan lumba motosikal, seorang penunggang Honda, Marco Simoncelli mati di atas trek perlumbaan. Demi mengejar ijazah, seorang pelajar berkorban berpisah dengan keluarga tersayang, gigih mengulangkaji pelajaran mengurangkan rehat, tidur dan makan. Demi kerjaya, seorang pekerja sanggup keluar awal pagi dan balik lewat malam..TAPI jika terlibat dengan perniagaan...pengorbanan itu dianggap 'pelik' dan melanggar etika hidup dari kebiasaaan...itulah insan yang LUARBIASA dan memang susah nak cari kerana hanya mereka yg punya hati tahu erti sebenar sebuah 'pengorbanan'

Masakan demi mengejar syuga Allah yang Mulia itu, kita hanya mengharapkan amal kerdil yang tidak menuntut pengorbanan?. Mengapa begitu sukar berkorban untuk amal kebaikan?

Lebih sukar mengajak seorang sahabat menghadiri majlis ilmu dan program-program berbentuk kebaikan berbanding mengajak mereka makan-makan dan jalan-jalan. Sedangkan makan-makan dan jalan-jalan juga menuntut kita mengeluarkan modal. Mengapa?

Kerana untuk melangkah setapak menuju kebaikan, adanya tarikan nafsu, bisikan syaitan dan kecenderungan peribadi yang perlu dilepaskan. Sedangkan, banyak ajakan-ajakan di luar sana yang selari dengan keinginan kita, lantas pengorbanan material bukanlah penghalang. Ternyata, mengorbankan al hawa’ adalah pertarungan yang jauh lebih sukar.

Belenggu utama umat islam hari ini adalah masalah dalam meletakkan prioriti amal. Bukanlah salah untuk meraikan diri sendiri dengan melakukan apa yang kita suka. Namun, mengapa begitu sukar memberikan masa, tenaga, wang dan mengorbankan kecenderungan peribadi demi melakukan sesuatu yang kita yakini manfaatnya lebih besar untuk kehidupan akhirat, yang jauh lebih kekal. Semoga Hari Raya Qurban yang kali ini, bukan sekadar menjadi satu titik dalam kalendar umat Islam, malah hakikat pengorbanan itu benar-benar kita hayati dan tegakkan di dalam diri.

Wahai pembaca budiman,

Korbankanlah nafsumu, kerana disitulah kemanisan iman.

Belajarlah berfikir untuk umat kerana itulah bukti keimanan

Tinggalkanlah keraguan dalam memilih jalan kebaikan.

Biasakanlah dengan kesusahan melawan pelbagai tarikan jahiliyyah

Berkobanlah, kerana itulah yang dituntut oleh agama Allah.....



SALAM PERJUANGAN...
AUWpremiumbeautiful.....:):)

Thursday, November 3, 2011

Bismilahirrahmannirahhim....syukur kehadrat ilahi atas limpah kurniaNYA team AUW sentiasa di temukan dgn mereka yg benar2 ingin perubahan dalam hidup dan sedia di bantu...semoga Allah sentiasa membuka pintu hati mereka untuk sama2 berjuang selagi nyawa di kandung badan...sesungguhnya setiap nafas yang dipinjamkan kami akan gunakan sebaik2nya agar ILMU dan keBAHGIAaan dapat dikecapi bersama2...

" Ilmu diwariskan untuk di sebarkan atau disampaikan kepada semua. Ilmu yang tidak disampaikan merupakan satu kerugian yang amat besar untuk semua apatah lagi jika ianya ditarik balik "

bertitik tolak dari itu moga2 ilmu bizs yang kami amalkan ini akan sentiasa subur dan bermanfaat sehingga keturunan akan datang...sebaik2nya meninggalkan yang baik...bukan sumpahan umpama sumpahan mahsuri yang lahir kerana kecewa dan kebencian...moga2 di jauhkan....

Bermula hanya sebagai pengguna Premium Beautiful d AUWpremiumbeautiful VVIP Club, membeli dengan niat di hati untuk suami tersayang..almaklumlah ingin sentiasa cantik di mata suami agar sentiasa di sayang....
Siapa sangka hanya sebagai pengguna, berjaya dengan testimoni sendiri...rupa2nya dapat menambah pendapatan hanya berbekalkan ilmu kepenggunaan...bemula dengan kawan2 yang sentiasa bertanya...hari demi hari...mula2 kata RAHSIA....tapi tetap di pujuk untuk membongkarkan rahsia...siap diraba untuk kesahihan...whoaaaa PREMIUM BEAUTIFUL punya penangan....
akhirnya sape sangka dapat pakai PB free....berkat membongkarkan rahsia sementelah Premium Beautiful bukan sekadar untuk body yang cantik...rupe2nya dapat memberikan sebuah kesihatan yang tidak pernah di sangka....70% untuk kesihatan...menangani masalah2 wanita senggugut, migraine, keputihan, sakit tulang belakang dan banyak lagi....sangat SUPERBBBBBB beautiful!!!!


dan now FREE trip ke Vietnam (4H/3M)...semuanya PERCUMA dari company cuma share dgn kawan2 yang MAHU...selama ni dok tggu offer dan diskaun Air asia ticket...kene Q, tiket pun kene bayar, ini FREE!!!...sape nak bagi...yang bezzzz cume beri peluang kawan2 pakai korset PB...itupun diorang bayar a.k.a dibayar oleh pihak ke3...tugas kita juz like model AUW Premium Beautiful...menggayakan dan terSENYUM tersipu2...very2 EZ...huhu


DULU beli PB bayar bulan2 rm100 dari sorang kawan ni...sape sangka beli PB tiba2 dapat

~FREE Vietnam trip
~FREE dinner 5star hotel
~FREE Roscani watch
~FREE ipad 2
~FREE Blackberry**

PLUS monthly Bonus RM anda....roger2 me NOW auw 0124499336....see yeahhhh

Seronoknya menjadi pengguna Premium Beautiful yang berTUAH!!! sayang AUWpremiumbeutiful!!!!

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:

“Permudahkanlah semua urusan dan jangan menyusahkannya, berilah khabar gembira dan janganlah membuat sesuatu yang menyebabkan orang lain lari.”

Riwayat al-Bukhari dan Muslim

Tuesday, November 1, 2011

TIPS pengguna Premium Beautiful....

amboiii2 banyak pulak suara2 ex-PB yang xpuashati...sebab makin banyak testimony BERJAYA lansing dengan Premium Beautiful!!!ada yang kondem, ade yang perli, tak lupe ade yang akui kesilapan dan keMALASan diri sendiri...dont wori k...anda maseh lagi berpeluang untuk nikmati seperti team AUW dan vvip club....:):)



a lots of Tengsss kepada PB user yang TEGAR dan SETIA selama ini especially AUWpremiumbeautiful vvip club!!!Setelah share beberapa pendapat bout PB....yg BERJAYA dengan testimony yg superbbb xlupe yg gagal dan keciwa setelah " mencuba " tapi xseSETIA dan seTEGAR mereka yg berjaya....

d cni team AUW ada TIPS yang boleh dikongsi bersama utk kita sama2 ~SIHAT~CANTIK~ANGGUN~ yeahhhh...


kepada yang maseh tercari2 cara paling bezzz utk konsisten...kami d AUW sentiasa support k....

anda bukannya gagal cume terlepas dan tertinggal sahaja...
pada yang badan semakin berat dan terlebih saiz...anda bukannya da tak boleh lagi sarungkan PB yang sedia tergantung d almari masing2....SO...start today...YAKIN anda boleh sama2 kami mencipta testimony diri sendiri untuk dapat body shape yg di idam2kan!!!!

1st....mulakan pakai sama ada long bra, waist nippers atau long girdle anda...mcm mula2 dulu...jgn sbb 1 piece xmuat anda da give up!!! come on beauty....PB anda tu nilai rm 2K...(rugi sgt lahhh bagi almari pakai!!!) ...biasanya saya akan consult bagi mereka yg dah ter OVER size....mulakan dengan pakai bengkung a.k.a waist nippers dahulu...selama beberapa bulan...konsisten 8jam okeyyyy

2nd.....bila rase badan da ringan cket...toksin da berjaya di singkirkan dengan simptom2 peluh, bahan buangan dsb...anda bole mula dengan pakai 2 piece pulak samaada
**waist nippers+long girdle
 ATAU 
**waist nippers+long bra

konsisten lagi dengan pakai selama 8jam okeyyyy!!!!

3rd...congratesss!!! NOW anda da boleh pakai fullsetss....TRY it sebab ramai yang dah bangkit dari keciwa dengan TIPS ni...yang penting anda MAHU...bukan mengeluh dan menyalahkan PB yang semakin MENGECIL!!!


*** REMINDER!!! ur lingerie...di ulangi!!! baju dalam ANDA adalah size ideal anda...gunalah sampai LONG LIFE seperti yg terdapat pada warranty anda....anda sememangnya da sama2 mengurangkan pembuangan sisa baju dalam yang sedia ada....GO GREEN k...so kenapa perlu anda jual 1/2 harga atau bundle...memang takde orang nak beli pun!!!sangat merugikan...(FIR) Far Infrared Rays adalah untuk mencegah kanser... musuh UTAMA wanita...tak takutt kew????

Monday, October 31, 2011

Hari ni ada appointment 31weeks my pregnancy...HOPEFULLY selamat semuanya..:):)
Dok tengok gelagat ibu2 mengandung..yg excited ade, yang tension ade...huhu
Dapat best news my frenzz a.k.a my sedara a.k.a my geng AUWpremiumbeautiful vvip club puan Giha Tardan selamat melahirkan 2nd hero...wahhh...sangat teruja next is my turn...hi3..


saya juz nak share something yang sememangnya penting tapi kita dok buat tak tau je.Korang selalu tak fikir bahawa apa yang korang cakap tu bakal menentukan apa yang akan terjadi or hidup korang?Kebanyakan dari kita main cakap je apa yang kita nak cakap.Asalkan hati PUAS kita tak fikir apa lagi dah.Orang tua2 selalu pesan yang

" Kata-kata itu satu doa.Kalau disebut 44 kali benda tu jadi betul’.Tapi kita asyik fikir takkanlah kita akan sebut benda tu 44 kali kan.Korang kira ke?hak3…
Dalam kehidupan kita kadang2 tak sedar apa yang jadi itu adalah permintaan kita secara tak disedari.Kita suka cakap benda2 negatif walaupun perkataan itu tertuju pada diri sendiri.Betul tak?Ok saya tunjukkan apa maksud saya melalui situasi2 berikut :

1) SITUASI 1

Bro 1 : Bro pinjam duit boleh aku tengah kering.
Bro 2 : Alamak bro akupun TAKDE DUIT

Korang tengok apa yang mamat tu cakap.Kan lebih elok kalau dia cakap duit ngam2 ataupun gunakan perkataan KURANG.

2) SITUASI 2

Orang 1 : Alamak apa lah dia ni.MATI lagi bagus!

Selalunya kita cakap ayat kat atas ni kat orang yang kita sayang.Tapi bila dia dah takde mulalah menangis mengalir air mata macam sungai Nil.

3) SITUASI 3

Sahabat 1 : aku keje KULI jerrr....
( gaya cakap ala2 redha, bersyukur...ayat mendalam xpuashati dengan ape yang dibuat sekarang )
Yang bezznyerrr bila da sampe klimaksss...kuarlah ayat2

" ingat kita ni KULI BATAK agaknyerrr "
tak perasan diri tu berkata adalah mendoakan diri sendiri...atas permintaan mulut dan hati...

Saya bagi 3 contoh je....klu ikut memang banyakkkkkkkk.....
So apa kata lepas ni kita berfikir sebelum kita bercakap.Ingat dan tanam kat dalam diri bahawa apa yang kita cakap itu adalah doa dan ia mungkin boleh terjadi.Sebab kita ni pelupa dan tak suka nak makan kismis doa selalu.Then kitapun bukan kira berapa banyak kali kita cakap benda2 negatif tu.Apa kata kita cakap benda yang positif dalam kehidupan contohnya :

" Saya nak jadi Jutawan! " tapi dalam hati erkkkk BOLEH kew????
orang keliling pulak kata " jangan berangan macam Mat Jenin laaaa "



SO...kenapa tak ikut kata hati dan DIRI SENDIRI....kerana hanya kita tahu apa yang kita mahu!!!yeahhh
yang pasti sekarang saya YAKIN tentang KUASA Allah...AMINNNN

Sebagai seorang pendidik..walaupun experience saya xsehebat mane...:):) saya selalu terfikir bout activity student2...kenape???mengapa??? banyak betul aktiviti derang memang PACK sangat2....

POSITIF nyerrr....semua tuhhh mengajar mereka tentang hidup...
kalau kita renung dari kita tadika, sekolah dan further study....semuanye adalah tentang perkara2 yang untuk MAJUkan diri...nak ke...tak nak kta kene lalui...sebab semua itu punya SESUATU yang amat bermakna dan boleh bawa bekalan untuk kita teruskan kehidupan...YEZZA
cuba kita amati aktiviti anak2 kita dan kita DULU....
- KEM motivasi
- Qiamullail
- kem MEMBACA
- Kursus Bina Negara dan macam2 lagi...


semuanya melibatkan majlis ilmu....dan buktikan mereka BERJAYA menjadi manusia yang berguna...ALHAMDULILAH

Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah s.aw bersabda:

" Barangsiapa mahu supaya doanya dikabulkan ketika dalam keadaan kesempitan atau kesusahan, hendaklah dia banyak berdoa ketika dalam kesenangan."

Semoga diberi taufiq agar dapat mengamalkan, amiin.

Friday, October 28, 2011


Hidup ini banyak benda yang tak dapat nak duga. Banyak benda yang tak mampu jangka apa yang akan terjadi esok, lusa, masa depan. Sememangnya kita mengharapkan semuanya akan lebih baik. Tapi satu perkara yang kita kadang- kadang lupa. Hidup ini ada pasang surutnya. bukan BIZNES sahaja...:):) Ada jatuh dan bangunnya. Sering kita dengar orang cakap hidup ini ibarat roda. Adakala kita di atas, ada satu ketika kita dibawah. Memang tak dapat disangkal apatah lagi untuk menafikannya. Memang hidup ini umpama roda.


Tak kira appun jadik, cekalkan hati untuk terus hidup, tabah berdiri. Memang semuanya tidak akan seperti yang aku harapkan. Hari ini kita bertemu. Mungkin esok kita berpisah. Hari ini kita berkampung mungkin esok kita bercerai. Hari ini kita berkongsi gelak tawa, mungkin esok kita berduka. Menginjak ke usia yang lebih dewasa, banyak perkara yang aku belajar. Yang paling penting....


" belajar untuk terima kenyataan walaupun menyakitkan. Belajar untuk bangun kembali, teruskan hidup walaupun saat itu hanya Tuhan yang tahu betapa lemahnya aku. Belajar untuk tidak mudah putus asa dan terus kuat walaupun terasa jiwa ini kosong. Aku belajar terima hakikat bahawa semuanya hanya pinjaman. Sampai masa aku harus redha. Aku harus merelakan sebuah perpisahan."

Dalam hidup ini kita kena sentiasa bersedia. Apa- apa sahaja boleh terjadi. Bukan niat untuk fikir yang bukan- bukan. Bukan niat untuk berfikiran negatif tapi itulah realiti yang harus kita terima. Kita harus bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Kemungkinan untuk ditinggalkan, kemungkinan untuk gagal, kemungkinan oleh kehilangan orang yang kita sayang..Siapa yang tak takut semua itu berlaku. Siapa yang rela? Siapa yang mahu? Rela tak rela, mahu tak mahu, terpaksa kita telan walaupun peritnya hanya Tuhan yang tahu. Bila semua itu terjadi, pejamkan mata dan selalu ingat Tuhan tak janjikan hidup ini mudah tapi Dia berjanji akan selalu bersama hamba- hambaNya tidak kira dalam keadaan apapun. Saat kita terasa seperti sudah tiada siapa- siapa, selalu ingat Allah sentiasa bersama kita kerana Dia kekasih yang Paling Setia.

Ibarat sepohon pokok yang akan terus berusaha hidup walaupun daunnya berguguran setiap hari, begitu juga aku. Daun- daun yang gugur itu umpama mereka yang pernah hadir dalam hidup aku. Yakinlah, yang gugur pasti diganti dengan yang baru. Itu firah hidup! Yang patah tumbuh, yang hilang pasti berganti. Pasti diganti dengan yang lebih baik! InsyaAllah..


1. Berkatalah daripada kesimpulan-kesimpulan buah fikiran. Ianya lebih tepat, padat dan bererti.
-Jangan membazirkan terlalu banyak kata-kata untuk bercakap tentang sesuatu perkara. Lagi banyak bercakap lagi banyak pemohongan yang mungkin kita lakukan. Seelok-eloknya banyakkan lah diam, dan berkata bila ada keperluan. Itu lebih enampakkan yang kita bijak.

2. Hidup ini terlalu panjang bagi mereka yang meninggalkan solat, dan hidup ini pula terlalu singkat bagi mereka yang menjaga solat. Jadi logiklah mereka yang menjaga solat lebih beringat tentang saat matinya nanti.
-Bagi orang yang tidak pernah meninggalkan solat, sentiasa takut jika terlepas waktu solatnya, dia akan merasakan sepanjang harinya mesti sentiasa bersedia. Sesudah habis satu solat wajib, maka mereka akan berjaga-jaga sehingga masuk waktu selepasnya. Dan apabila masuk waktu solat itu, mereka akan berjaga-jaga dengan waktu sehinggalah mereka menunaikan solat pada waktu itu. Kitaran berjaga-jaga dan sentiasa peka terhadap waktu ini akan terus berlaku dan akan memotivasikan mereka bahawa hidup in kena sentiasa bersedia. Jika waktu solat dibahagi sama rata, maknanya setiap lebih kurang 4 atau 5 jam sekali mereka harus menunaikan kewajipan solat. Atau contoh lagi tepat adalah ketika musafir dan kita dibenarkan men-jamak-kan solat. Maknanya setiap 8 jam sekali kita harus bersedia. Mungkinkah orang yang tidak solat langsung akan sesensitif ini?

Thursday, October 20, 2011



LONDON: Satu kajian mendedahkan bahawa mereka yang berperut buncit dan mempunyai lemak berlebihan di sekeliling pinggang berdepan risiko dua kali ganda untuk mati pada usia muda.
Kajian membabitkan 350,000 orang di seluruh Eropah dan disiarkan Jurnal Perubatan New England edisi terbaru itu menyatakan, lebihan lemak di bahagian perut menjejaskan kesihatan walaupun jika seseorang itu tidak dikategorikan gemuk dan mempunyai berat badan keseluruhan yang normal.
Ketua kajian dari Institut Pemakanan Manusia Jerman di Potsdam-Rehbrucke, Dr Tobias Pischon, berkata kajian yang dijalankan menunjukkan bahawa risiko mati pada usia muda bukan saja berpunca daripada kegemukan semata-mata tetapi juga disebabkan masalah pengedaran lemak dalam badan.
“Lemak di bahagian perut bukan saja menyimpan tenaga, tetapi merangsang pengeluaran sejenis hormon dikenali cytokines yang menyumbang kepada serangan penyakit kronik,” katanya.

Beliau berkata, hasil kajian itu mencadangkan doktor agar mengira ukur lilit bahagian perut dan punggung pesakit, selain purata indeks jisim tubuh sebagai pemeriksaan asas yang mesti dilakukan ke atas pesakit.
Perbandingan yang dibuat ke atas pesakit dengan indeks jisim tubuh sama, menunjukkan bahawa risiko mati pada usia muda meningkat apabila ukur lilit pinggang mereka semakin besar.
“Risiko mati muda meningkat dua kali ganda bagi mereka yang mempunyai perut buncit iaitu lebih ukur lilit pinggang melebihi 120 sentimeter bagi lelaki dan lebih 100 sentimeter bagi wanita, berbanding mereka yang mempunyai ukur lilir lebih kecil iaitu kurang daripada 80 sentimeter bagi lelaki dan kurang 65 sentimeter bagi wanita,” katanya.
Dr Pischon berkata, nisbah ukur lilit antara pinggang dengan punggung juga boleh menjadi penunjuk yang penting kepada keadaan kesihatan seseorang.
“Nisbah yang lebih kecil antara pinggang dan punggung menunjukkan risiko kesihatan yang lebih rendah berbanding nisbah yang lebih besar antara kedua-duanya,” kata beliau. - Agensi

hehehe...jadi news headlinesss pulakkkk...sharing is caring....

untuk yang MAHU....especially AUWpremiumbeautiful vvip club!!!
alwaysss update dan SIHAT selalu.....


 

Sunday, October 16, 2011

sharing is caring...
nak share bout TIPS memiliki premium beautiful...:):):)
sebab ramai sangat yang tanya...
nak sangat sihat, cantik,anggun...
tapi poket $$$ nak milikinya menyebabkan ada yang beli hanya ikut MAMPU dan separuh2 sihat....

KENAPA perlu pakai satu set???? a.k.a longbra + waist nippers + long girdle....
** cust selalu berseloroh ngn saya...u nak untung...memang lahhh u suh i beli one set!!!!huhu

JUZZZ suggestion and recommendation!!!

sebagai premium beautiful authorized consultant especially team AUW yg di beri kepercayaan oleh pihak syarikat mmg saya suggest ONE set...KENAPA????

saya suka story pasal BELON....sebab memang nak sihat kene buang ANGIN...huhu


ibaratnya jika anda juz nak beli waist nippers (bengkong)....
bayangkan belon tadi...anda pakaikan bengkong di tengah2....
apa kan jadi pada belon anda tadi....
so anginnya akan keatas dan kebawah...
jadi anda cuma dapat pinggang kerengga...
tapi...bahagian atas dan bawah still mencari2 shape yang sesuai...
begitu juga if anda beli long bara sahaja atau girdle sahaja....
da' LOGIK....kenapa perlu 1 set untuk kesihatan 1 badan...okeyyy


memang customer alwayz right..tapi perlu diingat nak dapat kesan terbaikk...
kene ikut step dan guide yang betul...
jadi bila anda beli loose set...anda akan RUGI sebab...
apa saja barang klu kita beli set...memang datang dengan harga ekonomi...
macam kita beli barang2 kat mydin, tecso , hypermarket....jimat kan???

jadi dengan Premium Beautiful....anda memang boleh dapat badan yang sihat, cantik dan anggun...
terpulang pada anda sendiri nak beli untuk2 cuba2 atau sekadar nak cantik SEKARANG sahaja...:):)
kerana premium beautiful adalah untuk seumur hidup anda...


pilihan ditangan anda....
apapun congratss yang PERCAYA dan BERJAYA!!!






There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers